Hej på er!

Första delen av nationella proven klara. Pust. Det jublades högt igår när siste man blev klar med sista provet och klassen var klara med de nationella proven i svenska för årskurs 6. Värt att fira i helgen kanske. Jag sa till klassen att oavsett hur det går för dem enskilt på proven så är jag väldigt stolt över dem. Alla kämpade sitt yttersta och visade stor respekt för att alla behövde får ett lugn i klassrummet under proven. De följde instruktionerna noga och lyssnade uppmärksamt på genomgångarna. Vissa delar av provet var svåra i år men ändå så kämpade klassen på och det är värt hur många applåder som helst. Nu återstår rättning för min del och som jag berättat för klassen så ska rättningen av de skrivna texterna ska bli rättvis som möjligt kommer vi att sitta en hel drös lärare från alla skolor i kommunen och rätta tillsammans. Inte bara ett tillfälle för rättvis bedömning utan också en fortbildningsdag för oss lärare som får fundera, prata, diskutera och fundera kring betyg, texter och elevers kunskap. Efter det kommer jag föra in alla resultat i en mall där eleverna kan se sina resultat på varje prov och sedan det slutgiltiga betyget. När detta är färdigt kommer jag att delge eleverna sina resultat. Eleverna vill såklart gärna veta så fort som möjligt men de får ha tålamod, så fort jag är klar får de resultaten såklart.

I övrigt den här veckan har vi fortsatt jobba med religion i SO. Vi har börjat ett arbete där eleverna får träna på att argumentera och diskutera mer. Det handlar om etik och moral och det första eleverna fick ta ställning var olika etiska dilemman kring djur. Inte alltid lätt då det inte går att säga att något är rätt eller fel utan här måste eleverna kunna säga varför de tycker som de gör, utan att döma andra och utan att tycka att någon har fel är den inte tycker likadant som en själv. Spännande arbete.

Från och med nästa vecka kommer Camilla att ha helklass på tisdagarna i musik och svenska istället för halvklass som hon har nu. Detta för att jag kommer att delta på rektorsmötena och representera Tingvallaskolan nu när Helena snart tar över stafettpinnen på Steningehöjden. Likaså torsdagar på elevens val kommer Sven-Erik ha klassen så att jag kan fokusera torsdag förmiddag på andra uppgifter. I övrigt är det ingen skillnad för 6a, de kommer att ha kvar mig i svenskan och SO som tidigare.

Eleverna räknar ner till sportlov men än är det två veckor kvar. Vecka 10 efter sportlovet börjar vi med ett nytt läsprojekt. Påminn gärna era elever att Alex Dogboy då ska vara klar så de jobbar ikapp med det de inte är färdiga med antingen under lovet eller nu på måndag då det är studiedag. Vi pratar mycket just nu om att ta ansvar, att jag hjälper dem och ger dem möjligheter att visa sina kunskaper men att det är upp till dem att ta vara på möjligheterna och göra uppgifterna. De är grymma den här klassen men lite extra påminnelse är aldrig fel. Alla uppgifter finns på OneNote så de kan arbeta hemma med dessa. Be dem berätta om boken, vad den handlar om, om gatubarn generellt och utmana dem med frågor som får dem att fundera, de har oerhört många kloka tankar.

Sist men inte minst önskar jag er alla en trevlig helg.

INFO:

Måndag 11/2 Studiedag för eleverna, skolan stängd.

Tisdag: Tjejerna börjar kl 8:10 med Carina här i klassrummet, killarna börjar 7:50 med buss till Steningehöjden och idrott. Detta gäller även 19/2. Vecka 11 byter de av varandra och då börjar killarna 8:10 här i klassrummet och tjejerna 7:50.