Hej igen!

Tänk va tiden går fort, en vecka till har passerat och om ytterligare två veckor är det höstlov. Eller läslov som det bättre kallas. Vi har som vanligt diskuterat mycket den här veckan och en av diskussionerna handlar som vanligt om vad läsning gör för oss. Hur vårt ordförråd berikas, hur vi får nya kunskaper och för en stund försvinna in i en annan värld. Precis som eleverna gör när de skriver sina fantasy-berättelser som är skrivprojektet vi jobbar med just nu. Så härligt att se elevernas fantasi ta form i ord och målas upp i sagolika berättelser.

Vi har haft många prov säger eleverna. Nja säger jag. För två veckor sedan fick eleverna provet i handen. Exakt samma frågor som kom på provet idag. Vi har tillsammans svarat på frågorna, diskuterat dem och tagit reda på fakta. Alltför att jag tror på att lära för livet inte bara ”tokplugga” massa fakta inför ett prov. Vissa saker behöver man lära sig utantill, absolut, men jag vill att mina elever ska lämna Tingvallaskolan med förmågan att ifrågasätt, förmågan att kunna står för sin åsikt och framföra den på ett bra sätt. Att kunna veta skillnad mellan demokrati och diktatur och varför det är så viktigt att värna om demokratin är viktigare, tycker jag, än att kunna rabbla årtal i just det här området inom SO-undervisningen. Att visa sina kunskaper gör man inte bara på ett prov utan varenda stund man är i skolan. Men prov hade vi.

Jag vill ta tillfället i akt och verkligen be er från djupet av mitt hjärta att svara på den enkät som skickats hem till er om Tingvallsakolan. Den enkäten är så otroligt viktig för oss på skolan, för att vi ska kunna ännu bättre än vi redan är. Den kom till er via post men går att svara på digitalt så in och svara snälla.

Nu har vi fått så där härligt väder igen, så hoppas ni har möjlighet att vara ute mycket i helgen och njuta. Trevlig helg till er allihop så hörs vi om en vecka igen om inte förr.