Hej igen!
Veckorna susar fram och igår var det så kul att höra en elev säga att veckorna går så fort här på skolan, det är ju för att vi har så roligt tyckte jag då 🙂

Tack till alla er som hade samtal i onsdags, alltid lika trevligt att träffa er och dessutom för höra eleverna prata om sitt lärande. Samtalen flyter på så bra och jag vill än en gång påminna om att samtalen är en lärandesituation där eleverna tränar på att reflektera över sitt eget lärande och vad de behöver för att ta nästa kliv på utvecklingstrappan. Ni är värdefulla för era barn och genom att lyssna nyfiket, ställa frågor och vara aktiva på IST och fråga era barn om vad de gör i skolan, utmana dem med kluriga frågor så hjälper ni dem mer än ni tror. Tack för det!

Vi fortsätter kämpa med övningar inför nationella proven. Skrivdelen har vi börjat med nu och mycket är eleverna bra på. Texterna blir längre och längre och fyllda av fantasifulla beskrivningar. Grammatiken är bättre och de använder flera olika ord för samma sak för att visa prov på sitt ordförråd. Det känns roligt att se deras utveckling och jag är som jag sagt tidigare inte orolig alls inför proven som börjar om en dryg vecka. Igår avslutade vi i halvklass med att göra en rolig övning tillsammans. Eleverna fick en mening som de skulle utveckla och visa sin förmåga att använda beskrivningar för att göra texten mer fyllig och målande. Visst blev det skillnad?

Första meningen

Andra meningen efter lite bearbetning av klassen…

Vi har pratat om att alla meningar inte ska vara så här långa såklart men det var ett bra sätt att få eleverna att förstå vikten av att inte bara skriva en kort mening och vara nöjd med det utan använda den kunskap de fått under de här åren på Tingvallaskolan, alla de ord vi tränat på och beskrivningar de fått göra. Tanken är att läsaren ska se som en liten film i huvudet när de läser och det hjälper vi dem med genom att beskriva hur saker ser ut, hur något känns eller vad författaren tänker. Jag tycker de lyckades bra med övningen!

Nästa vecka är det dags för utvecklingssamtal igen, veckan därpå är det nationella prov. Sedan får vi två ”vanliga” veckor innan sportlovet. Ha en underbar helg allihop, hoppas solen visar sig och ni får möjlighet att vara ute mycket i det vackra vintervädret.

Info:

Tisdag 29/1: Tjejerna i klassen börjar 8:10 på skolan. Killarna börjar 7:50 med buss som vanligt. Detta för att klassen delats upp i två grupper där de i halvklass ska få sexualkunskapsundervisning med Carina här på skolan. Vecka 4 och Vecka 6 ska tjejerna vara på skolan och börjar då kl 8:10. Killarna börjar 8:10 vecka 7 och 8 för att ha samma lektioner med Carina och då har tjejerna idrott som vanligt med starttid 7:50.

Samma dag 29/1 är det dags för den andra dagen med utvecklingssamtal och då slutar eleverna kl 13:00. Tider för er som har samtal finns i tidigare inlägg.