Vecka 36

Hej på er alla!

Första veckan tillbaka på jobbet och den har gått rasande fort. Vi har hunnit massor och jag njuter verkligen av att vara tillbaka med alla mina härliga elever.

Vi har haft både föräldramöte och första dagen med utvecklingssamtal. Vilka samtal! Det märks att eleverna vill lära sig och tar sin skolgång på största allvar. Flera elever har frågat olika lärare vad de kan göra för att nå högre i deras respektive ämne och att börja med det redan i början av terminen bådar verkligen gott för framtiden. Jag är så stolt!

Idag fick eleverna prova att göra nationella prov. Jag hade kopierat upp gamla prov i läsförståelse som eleverna fick testa att göra. Syftet var att de redan nu ska förstå att det krävs ett gott ordförråd (som man ju får om man läser eller blir läst för) samt att de verkligen behöver träna på läsförståelse, att kunna tolka text och dra slutsatser av vad de läser. Vi gick igenom frågorna efteråt och det blev en del ”aha-upplevelser” och bra diskussioner.

På SO-lektionerna jobbar med partier och demokrati samt hur vårt samhälle är uppbyggt. Vi kommer att jobba i grupp där varje grupp fått ett parti tilldelat till sig som de ska arbeta med och sedan presentera på olika sätt. Ni kan följa deras arbete i OneNote så be era barn berätta och visa hemma. Allt vi arbetar med i SO och svenska finns på OneNote på ditt barns iPad så ni ska kunna få en inblick i skolarbetet samt kunna fråga era barn om deras skolarbete. Det tror jag gynnar lärandet på ett mycket bra sätt.

Jag har sagt det förr men läxor kommer inte komma från mitt håll däremot uppmuntrar jag er att fråga era barn vad de gjort, be dem berätta om skoldagen, ställ frågor, visa intresse och utveckla deras sätt att tänka i flera led (Varför tror du att det är så? Vad skulle du göra om…? Vad kan man göra för att ändra på…? När du läser det här vad känner du då/tänker du på då? Har du varit med om något liknande? är exempel på frågor ni kan ställa för att utmana dem). Att läsa hemma är ett måste. Vi gör mycket i skolan på lektionerna i skolan, läsa är en av delarna såklart, och ska hinna täcka in många kunskapskrav. Men det räcker inte med den läsning de får i skolan, de måste ta ansvar själva och läsa böcker/tidningar hemma. Påminn dem, tjata, ställ krav på dem även hemma så som jag gör i skolan. De är grymma och fixar det!

I engelska däremot har de en läxa den här veckan. De får med sig den hem i pappersform men jag har även lagt upp den på OneNote på deras iPad så ingen kan komma och säga att de tappat bort pappret och därför inte gjort läxan 😉 Det är ord/meningar som ska övas in och sedan ska de skriva fem meningar på engelska med de ord de övat på.

Ha nu en underbar helg, det tänkte jag ha och ladda batterierna inför nästa vecka som jag vet blir lika lärorik och grym som den här.

Information:

Måndag 10/9 kommer vi att fotograferas efter lunch

Tisdag 11/9 utvecklingssamtal från klockan 13 så eleverna slutar 13:00 den dagen

Onsdag 12/9 är det skoljoggen så alla elever behöver ha träningskläder med sig/på sig

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *