Tillbaka efter sportlov och alla verkade utvilade och pigga. Vi har arbetat extra mycket med värdegrund den här veckan. Det är så tacksamt eftersom jag kan väva in det i undervisningen i svenska. Vi tittar på en serie om olika dilemman som kan uppstå i en klass eller skola och diskuterar sedan en hel del. Eleverna jobbar sedan två och två med frågor som ställs efter varje avsnitt där de får reflekterar över situationen som uppstod i filmen och vad vi kan göra för att förhindra att något sådant händer i vår klass. Eleverna får också försöka sätta sig in hur den utsatta känner sig.

Våra fredagar är riktigt mysiga. Vi börjar med ett långt pass svenska och idag jobbade klassen så otroligt bra så jag fick möjlighet att berömma dem mängder. Sedan har vi en kort lektion efter lunch där vi städar klassrummet, floursköljer och tittar på ett avsnitt av klassen. Klassen är en serie som alla verkar gilla, det är också olika dilemman som uppstår i deras klass precis som det kan göra i vår.

Tänkte att jag skulle dela med mig av hur en fredag kan börja i 5a. Det är alltid uppställning utanför dörren och vi hälsar på varandra genom att ta i hand och säga god morgon. Sedan smyger eleverna in och sätter sig tyst på sina platser medan lugn musik spelas och dagens planering (se bild) finns uppe på tavlan. Sedan startar lektionen med att vi tillsammans går igenpm dagen och lektionens första uppgift. Sen är det flitigt arbete av alla femmor fram till rasten.

Ha en härlig helg allihop så hörs vi nästa vecka!